HISTORIK


 
Farfar med några av sina hästar

Jag har ärvt mitt stora hästintresse från min farfar, Torhild Jacobsson. Han bedrev hästuppfödning och hade hingststation på gården Helleby i Södermanland. I slutet av 1960-talet flyttade jag med mina föräldrar och syster Charlotte till gården Bussahagen i Västergötland. Mina farföräldrar hade då sålt Helleby och flyttat till en villa i Trosa, men naturligtvis hade farfar sitt stora hästintresse kvar. Detta resulterade i att jag och Charlotte fick egna ponnyer. Våra första egna hästar var shettisen Torne Hagge och Welshponnyn Ruff. Vi hade mycket roligt med våra ponnyer. Mest red vi i skogen och ofta var vi ute hela dagarna och hade matsäck med oss. Hagge var en utmärkt duktig liten körhäst. Ibland hände det att vi körde till affären med honom och köpte lördagsgodis. Då band vi fast honom i cykelstället och när vi kom ut igen var där ofta en hel skock med ungar som stod och matade honom med godis. Så utflykterna till affären gillade Hagge skarpt, han märkte direkt om färden gick ditåt och då ökade han takten.
Åren gick och ponnyerna blev urväxta, så när jag fyllde 15 år fick jag min första stora häst, Gagarin.
Han var en otroligt vacker svart halvblodsarab, mycket välutbildad men lite nervig. Vår första tur tillsammans slutade med en skenfärd. Efter hand blev Gagarin och jag de allra bästa vänner. Efter en del efterforskningar fick jag reda på att han hade blivit illa behandlad som unghäst och det förklarade en hel del av hans beteende. Jag lärde mig väldigt mycket under de femton år som jag hade den stora glädjen att få ta hand om Gagarin. Av sin tidigare ägare hade han fått en gedigen dressyrutbildning och tillsammans red vi upp till medelsvår dressyr.

När Gagarin var sexton år började jag fundera på att skaffa en unghäst som påläggskalv. Min ridinstruktör Ingrid Palm hade även uppfödning av Svenska halvblod och jag frågade om hon kunde ha något lämpligt åt mig. Jag var välkommen att komma och titta på hennes unghästar och där hittade jag Jadwiga, ett då tvåårigt sto e. Flyinge Jaguar. Jadwiga var en gudasnäll häst med fantastiska gångarter och med henne började mitt intresse för uppfödning. Hennes avkommor finns under fliken uppfödningar.
Nästa häst köpte jag som föl och av en ren tillfällighet. Det var Newforeststoet Nadja IV. Hon var söt som en liten karamell, ljus fux med vit man och svans och oemotståndlig. Hon kom sedan att bli mitt egentliga stamsto och hennes avkommor finns också under länken uppfödningar.
Sedan 1988 bor jag med sambo, hästar, hundar och lite andra smådjur på gården Nyagärde i Småland. 1995 fick jag mitt stuterinamn Blåberget inregistrerat hos SPAF. P.g.a de senaste årens låg- konjunktur har jag legat lite lågt med hästuppfödningen de sista åren, men är nu ”på banan” igen.
Hjärtligt välkommen att titta in!!